Friday, February 18, 2011

.:Halawatul Iman :.

Sabda Rasulullah SAW. :-

"Tiga perkara yang barangsiapa terdapat (ketiga-tiga perkara itu) padanya nescaya dia memperolehi kemanisan iman (iaitu)Allah dan Rasul-Nya adalah lebih dia cintai daripada selainnya, dan dia mencintai seseorang semata-mata kerana Allah, dan dia benci untuk kembali kepada kekufuran (maksiat) sebagaimana dia benci dilemparkan ke dalam api neraka" 

 
(Hadis Sahih Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sahabat-sahabatku, marilah sentiasa tanamkan dalam hati kita 3 sifat ini (yang tersebut dalam hadith di atas) agar 'kemanisan iman' itu benar-benar dirasai.

Mengapa perlunya kemanisan iman? Kerana dengan kemanisan iman, kita tidak pernah mengeluh dengan keletihan dan kepenatan dalam berdakwah. Dengan kemanisan iman, kita sentiasa redha dan tawakkal dengan semua ujian yang Allah berikan kepada kita. Dengan kemanisan iman, kita sentiasa bersiap siaga untuk Islam.

Kadang kala, kita terasa penat dan lemah dalam berdakwah. Kadang kala kita merasakan yang kita telah banyak menyumbang untuk Islam tetapi apa yang kita dapat hanyalah keletihan, kesedihan dan sebagainya. Kadang kala mad'u kita kelihatan seperti tidak menghargai apa yang kita kongsikan. Kadang kala sahabat-sahabat lain pun kurang acknowledge kerja kita. 

Tetapi ingatlah,kerja dakwah ini bukan kerja dengan manusia tetapi kerja dengan Allah. Dengan kemanisan iman, hanya kepada Allah kita meletakkan sepenuh pengharapan. Dengan kemanisan iman, kita akan sentiasa yakin dan percaya dengan 'the hidden blessings' yang Allah janjikan. 

"Maka tidak seorang pun mengetahui apa yg disembunyikan untuk mereka iaitu (bermacam-macam nikmat) yang menyenangkan pandangan mata sebagai balasan terhadap apa yg mereka kerjakan" [32:17] 

Marilah sama-sama kita bermujahadah menuju kepada kemanisan iman dalam beramal. Mudah-mudahan hati kita sentiasa tenang dan redha dalam menegakkan kalimah Allah di atas muka bumi ini.

.....................................................................................

 
~Mujahidin~ 
Takhassus Qiraat, 
Maahad Qiraat Al-Azhar, 
Shoubra, Mesir. 
(St.Theresa, Shoubra)

"Kata-kata orang yang bijaksana adalah ubat apabila ianya benar dan menjadi pahit apabila ianya salah"

3 Komen dan perkongsian yang berharga:

carro barato August 21, 2021 at 4:18 AM  

Very nice blog and post, I found it informative and useful, thank you for kindly share it with us, best regards and take care

Sandro from Nomes

moda praia May 8, 2022 at 7:50 AM  

hello

Thats a very nice post, i say thank you for share your knowledge with us, very kindly.

Hope to read more nice article around here,

take care

Your follower,

Jack from Loja de Roupas Fitness Femininas no Brasil. Compre Moda Fitness Calcinha de praia com estilo, qualidade e os melhores preços do mercado. Encontre calça legging, jaquetas e casacos, roupas e academia, ciclismo, cross fit, moda casual e muito mais!

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP